RSS
 

Chałwowiec bez pieczenia

16 gru

chałwowiec 005

Zachwycił nawet tych co nie lubią chałwy. Bardzo leciutki, delikatny i niesłodki.

Składniki:

herbatniki maślane (teoretycznie powinny być kakaowe ja wolałam maślane)

500 g śmietanki kremówki 36 % (może być 30%)

2 szt zagęstnik do śmietany

250 g serka mascarpone

200 g chałwy waniliowej

300 g dżemu z czarnej porzeczki (warunek konieczny musi być czarna porzeczka)

2 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:

 Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z zagęstnikami i cukrem pudrem. Następnie do śmietany wmiksować serek mascarpone. Chałwę zetrzeć na dużych oczkach tarki na duży talerz (zapobiegnie to rozsypaniu chałwy bo trochę się kruszy przy tarkowaniu). Gdy śmietana z serkiem będzie dobrze ubita dołożyć chałwę i jeszcze raz szybko zmiksować. Blaszkę około 24 cm wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, następnie połowę masy, znów rozłożyć herbatniki i resztę masy. Na górę położyć warstwę herbatników i rozsmarować równomiernie dżem porzeczkowy. Na górę rozsypać pokruszone herbatniki. Ja użyłam dużego woreczka i pałki do ucierania i starłam kilka herbatników na pył. Ciasto odstawić na całą no do lodówki. Przechowywać w lodówce i podawać zimne. 

 

 

Komentowanie zostało wyłączone.