RSS
 

Kotlety mielone z piekarnika

07 lis

z piekarnika

 

To chyba najczęściej robione przeze mnie kotlety, nie są ani praco ani czasochłonne. Są soczyste i pachną masełkiem.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego wieprzowego

bułka tarta

1 jajko

woda

przyprawy : vegeta, czosnek staropolski, majeranek, czarny pieprz

masło 

boczek wędzony w plastrach 8 – 10 szt

Sposób przygotowania:

Mięso wyrabiamy z bułką tartą, wodą i przyprawami oraz jajkiem na jednolitą masę. Z masy formujemy w miarę jednakowe, nie za duże kotlety. Na talerz sypiemy bułkę tartą, a każdy plaster boczku przekrawamy na pół żeby uzyskać dwa cienkie długie plastry boczku. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na pasku boczku, robimy wgłębienie lekko palcem i wkładamy wiórek masła, następnie kotleta otulamy boczkiem i przekładamy do naczynia. Tak robimy z całą partia kotletów. Między kotlety w naczyniu kładziemy jeszcze kilka wiórków masła. Kotlety pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Co dziś na obiad, Wieprzowina

 

Komentowanie zostało wyłączone.