RSS
 

Łatwe i szybkie ciasto z rabarbarem

25 maj

rabarbar 001

Bardzo smaczne, wilgotne, orzeźwiające, można zjeść naprawdę dużą porcję. Bardzo polecam bo w zasadzie robi się samo.

Składniki:

1- 1,5 kg rabarbaru

4 łyżki cukru

1 budyń waniliowy (40 g)

1 kostka margaryny (250 g) w temperaturze pokojowej

3,5 szkl mąki pszennej (u mnie typ 550)

1- 1,5 szkl cukru (ja dałam szklankę i szczerze jest trochę za kwaśne ale to kwestia smaku)

1 łyżka cukru waniliowego

5 jajek

3/4 szkl mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rabarbar obrać z włókien i pokroić w plastry dość grube, zasypać 4 łyżkami cukru i wymieszać, odstawić żeby puścił sok, a następnie zasypać budyniem i znów wymieszać. 

W misce miękką margarynę utrzeć na kruszonkę z mąką i cukrami (mąki nie trzeba przesiewać). Kiedy kruszonka będzie już gotowa to do oddzielnej miski odłożyć trzy duże garście tej kruszonki. W oddzielnej misce jajka ubić z proszkiem do pieczenia i mlekiem mikserem, ale krótko, tylko połączyć na jednolitą masę wszystkie składniki. Do kruszonki wlać płyn i szybko mikserem wszystko połączyć, ale mają zostać widoczne grudki kruszonki. Ciasto wylać na dużą blachę (ok 40cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie rabarbar, wtykając w ciasto. Sok z rabarbaru odlać, nie wylewać go na ciasto. Na rabarbar wysypać odłożoną kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 45 – 60 minut. Piekarnik z termoobiegiem. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na 10 – 15 minut. 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasta z owocami

 

Komentowanie zostało wyłączone.