RSS
 

Mega bananowy murzynek bez miksera

22 gru

chałwowiec 033

 

Jak się piecze to tak pachnie, że ciężko wytrzymać :D Jest bardzo mokry, aromatyczny i przepyszny. 

Składniki:

3 bardzo dojrzale banany (moje były już mocno brązowe)

3/4 szkl cukru

1,5 szkl mąki pszennej

80 g roztopionego wystudzonego masła (ja dałam margarynę)

2-3 jajka zależy od wielkości

2 łyżki kakao ciemnego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

duża garść orzechów włoskich

czekolada lub polewa do polania (ja roztopiłam z masłem czekoladę, która zawierała wiórki kokosowe)

Sposób przygotowania:

Bierzemy do ręki blender ręczny tzw żyrafę. Do miski wrzucamy banany, cukier, jajka ( dobrze by było wyjąc je wcześniej z lodówki żeby nie były zimne) i masło. Blendujemy aż zacznie tworzyć się piana. Blender odkładamy, do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem, sodą i kakao. Ciasto mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Gdyby okazało się, że są grudki to można jeszcze raz użyć blendera, ale u mnie bardzo szybko powstała jednolita, aksamitna masa. Do masy wmieszać pokruszone orzechy i jeszcze raz zamieszać. Ciasto przelewamy do tradycyjnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem jeśli suchy to ciasto gotowe. Po wystudzeniu polać polewą. Ja następnym razem zrobię to ciasto z podwójnej porcji bo wyszło go stanowczo za mało, bo jest przepyszne.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Babki

 

Komentowanie zostało wyłączone.