RSS
 

Mielone podwójnie panierowane

25 paź

mielone

 

Sprawa jest prosta :) a kotlety bardzo chrupiące i zawsze to odmiana od tradycyjnych mielonych. Porcja jest na dwa obiady i spokojnie kotlety można odgrzać w sosie, mikrofalówce lub w piekarniku.

Składniki:

0,7 kg – 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (ja akurat pomieszałam łopatkę z karkówką)

2 -3 jajka

bułka tarta

około 1/2 szkl wody

przyprawy : u mnie pieprz czarny, czosnek staropolski, vegeta, kolendra mielona, majeranek

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wyrobić na gładką masę z jednym jajkiem, wodą, bułką tartą i przyprawami. Formować dość duże i lekko spłaszczone kotlety. W osobnych talerzach przygotować bułkę tartą, a w drugim rozkłócone z odrobiną wody jajko, jedno lub dwa zależy od rozmiaru. Kotlety panierować w jajku potem w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

 

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Co dziś na obiad, Wieprzowina

 

Komentowanie zostało wyłączone.