RSS
 

Sałatka kurczak curry

08 gru

curry 012

Sałatka z rodzaju wielofunkcyjnych, można zabrać do pracy czy podać gościom, jedyny warunek, że musi się porządnie przegryźć wtedy nabiera pełni smaku.

Składniki:

ok 0,5 kg piersi z kurczaka

biała część z niedużego pora

1 puszka czerwonej fasolki

4 jajka

1 mała puszeczka kukurydzy

4 plastry ananasa konserwowego

olej

3 łyżeczki przyprawy curry

sól, pieprz

2 łyżki naturalnego jogurtu

2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Pierś umyć, osuszyć, obrać z błon i pokroić w średnią kostkę. Obsypać dwoma łyżeczkami przyprawy curry i szczyptą soli, odstawić przynajmniej na pół godziny. W tym czasie ugotować jajka na twardo. Kurczaka po odstaniu usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i odsączyć na ręcznikach papierowych, całkowicie wystudzić. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do dość sporej miski.  Kolejno dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojonego w większą kostkę ananasa i kurczaka. Por pokroić w cieniutkie talarki i przelać na sicie gorącą wodą, potem przelać zimną i dobrze odcisnąć. Por straci swoją ewentualną ostrość. Pora dorzucić do reszty składników. W miseczce rozrobić jogurt z majonezem, wsypać przyprawę curry i dobrze wymieszać. Sosem zalać sałatkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

 

Komentowanie zostało wyłączone.