RSS
 

Sałatka ryżowo-pieczarkowa

26 paź

klopsowa 011

Ostatnio mój mąż jadłby tylko sałatki, więc ciągle coś wymyślam. Ta jest bardzo sycąca i wielosmakowa. 

Składniki:

Średni słoik pieczarek marynowanych (jak najmniejszych)

1 op ugotowanego w osolonej wodzie ryżu

1 puszka fasolki czerwonej

1 puszka fasolki szparagowej ciętej

3-4 jajka ugotowane na twardo

10-15 dkg żółtego sera

opcjonalnie parówki lub wędlina np szynka konserwowa

ew szczypiorek

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka i ryż wcześniej ugotować i wystudzić. Do dużej miski wrzucić ryż, dodać odsączone na sicie obie fasolki, jajka pokroić w średnią kostkę, parówki w pół talarki, a jeśli szynka to w drobną kostkę, ser kroimy w średnią kostkę, a pieczarki jeśli malutkie to tylko na pół, jeśli większe to na cztery części. Doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem, ewentualnie możemy dać drobniutko posiekany szczypior. Po wymieszaniu odstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki. Możemy zabrać ze sobą do pracy, zjeść na kolacje lub śniadanie.

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii A na śniadanie..., sałatki

 

Komentowanie zostało wyłączone.