RSS
 

Sałatko-pasta do tostów

07 paź

pasta 012

Mój mąż ubóstwia sałatki i grzanki. Ostatnio marudził wieczorem, że zjadłby sałatkę, nie bardzo byłam na to przygotowana, ale chwile pomyślałam i z tego co było w domu zrobiłam niesamowitą pasto – sałatkę, którą jedliśmy kładąc na ciepłych chrupiących tostach.

Składniki:

1 cebulka dymka ze szczypiorkiem

2 puszki tuńczyka w oleju

2 pomidory u mnie lima

sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek

łyżeczka mrożonych ziół włoskich – można pominąć (ostatnio kupiłam takie w Makro jest tam bazylia, oregano, czerwona cebula, tymianek)

Sposób przygotowania:

Tuńczyka odsączyć, przełożyć do sporej miski i rozdrobnić widelcem. Szczypiorek z dymką drobniutko pokroić, pomidory pokroić w grubszą kostkę taką wyczuwalną i widoczną. Wszystko przełożyć do tuńczyka, dosypać przyprawy, wlać oliwę i sok cytryny. Dobrze wymieszać i odstawić chociaż na 10 minut, po tym czasie spróbować i ewentualnie dosmaczyć. Chleb tostowy opiekać w tosterze, sałatko-pastę nakładać w ilości nieograniczonej na grzanki i jeść :)

 

Komentowanie zostało wyłączone.