RSS
 

Trzyskładnikowa sałatka z fasolki szparagowej

19 gru

Aikido 18.12.15 007

To ostatnio nasz hit, możemy jeść na okrągło. Bardzo tania i prosta w wykonaniu, ale smakiem przewyższa wszystkie inne.

Składniki:

1 kg zielonej fasolki szparagowej ugotowanej na parze (w sezonie świeża, zimą mrożona)

25 dkg dobrej szynki konserwowej

4-5 jajek ugotowanych na twardo

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolkę ugotować praktycznie do miękkości tylko nie rozgotować. Ja użyłam teraz mrożonej. Ostudzić i delikatnie posolić. Jeśli fasolki za duże to przekroić na pół. Szynkę i jajko pokroić w dość dużą kostkę, wszystkie składniki mają być wyczuwalne. Z majonezu, jogurtu i musztardy oraz przypraw, zrobić w oddzielnym naczyniu sos. Zalać sałatkę, wymieszać i spróbować. Najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły i wtedy spróbować jeszcze raz i ewentualnie doprawić. Podawać z chlebkiem.

 

Komentowanie zostało wyłączone.