RSS
 

Tuńczyk z papryką

04 sty

tuńczyk

 Świetna propozycja na kolację czy imprezę.

 

Składniki:

3 czerwone papryki (ja użyłam 4 szpiczaste)

1 duża cebula

1 kartonik pomidorów bez dodatków

2 puszki tuńczyka w oleju

1 – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 czubata łyżka dobrego słodkiego keczupu

sól, pieprz, cukier

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w piórka, paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i wsypać do niej trochę soli i cukru, cebula szybciej się zeszkli i będzie taka akurat. Gdy cebula się już zeszkli wrzucamy papryki i wszystko razem co jakiś czas mieszając smażymy –  dusimy na patelni na średnim ogniu. Można dolać ewentualnie kilka kropel oleju żeby nie przypalić warzyw. Kiedy warzywa zmiękną można dodać pomidory, koncentrat i keczup. Jeszcze około 5 minut wszytko razem dusić, a potem doprawić do smaku. Należy wypośrodkować słoność, kwaśność i słodycz. Warzywa jeszcze ciepłe przerzucić do miski do tego dodać odsączonego tuńczyka i całość wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny, a przed podaniem wyjąć z lodówki bo danie jest najsmaczniejsze w temperaturze pokojowej. Gdy się smaki przegryzą to ewentualnie spróbować i jeszcze doprawić. 

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Co dziś na kolację, Ryby

 

Komentowanie zostało wyłączone.