RSS
 

Zupa klopsowa mojej mamy

20 paź

klopsowa 007

Smak dzieciństwa :) Tą zupę uwielbiałam zwłaszcza z ziemniaczkami z koperkiem na oddzielnym talerzu, niestety mój mąż toleruje zupy tylko z bułką więc raczej jem z pieczywem :) Ilość podana na duży gar czyli zupa na dwa dni :)

Największym sekretem tej zupy jest uzyskanie smaku słodko-kwaśno-słonego. Niestety dodanie innych przypraw, czy użycie cytryny zamiast octu spowoduje, że będzie to już inna zupa niż ta podana przeze mnie :)

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z łopatki

1 duże jajko

vegeta lub sól

pieprz

ocet spirytusowy

cukier

majeranek

świeży drobno pokrojony koper

marchewka (3 szt)

pietruszka (2 nieduże szt)

seler (1/4 dużej bulwy)

kostka rosołowa albo bulionetka

mąką

śmietana kwaśna 18% (ok 2 czubatych łyżek)

liść laurowy

ziele angielskie

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem ziela i liścia laurowego, wrzucamy kostkę rosołową. W misce mieszamy mięso z vegetą, pieprzem i jajkiem. Masujemy aż mięso zacznie się łączyć w jednolitą masę i tak właśnie nie używamy żadnej bułki ani suchej ani tartej mięso ma być lekkie i mięciutkie. Z mięsa formujemy gałeczki, obtaczamy w mące i wrzucamy do gorącego rosołu. Kiedy klopsiki się gotują marchewki, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki, dorzucamy do zupy kiedy klopsiki są już gotowe. Wszystko jeszcze gotujemy aż warzywa zmiękną. Mąkę tak około 3 łyżki mieszamy w zakręconym słoiku z wodą na jednolitą dość rzadką masę, dodajemy śmietanę i znów zakręcamy żeby wszystko wymieszać. Do słoja lejemy chochelkę gorącej zupy i znów mieszamy po czym cienką strugą wlewamy do zupy cały czas mieszając. Dodajemy pieprz, koper i majeranek. Wsypujemy na początek łyżeczkę cukru i wlewamy łyżkę octu, dokładnie mieszamy i próbujemy i tak do skutku uzupełniając jeszcze solą, żeby uzyskać tak jak  pisałam charakterystyczny słono-kwaśno-słodki smak. Jeszcze chwilę gotujemy dosłownie moment. I podajemy.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Co dziś na obiad, Wieprzowina, Zupy

 

Komentowanie zostało wyłączone.